Skip to main content
Til toppen

Sun Net Norge AS er en solcelle grossist som har lang erfaring innen solcelle bransjen. Vi startet med solceller i Norge i 2014, og har siden den gang utviklet Ovati solcelletakstein i samarbeid med Skarpnes AS og Autarq GMBH. Vi har også utviklet en montasje løsning for flate tak i sammen med sveitsiske ingeniører, løsningen er utviklet for å effektiviserer montasje tiden. Vi har levert over 10MW med SmartSolarBox, og over 50 tak med ovati-solcelletakstein. Resterenede løsninger er håndplukket med omhu. Dette er blitt gjort for å sikre at alle solcelle installasjoner blir gjennomført på en trygg og effektiv måte. Vi garanterer at alle produkter som blir levert av Sun Net Norge AS følger solcelle markedets høyeste standarder.  

I en solcelle installasjon er det mange feller man kan gå i. Feil montasje system er en av dem. Det blir benyttet forskjellig montasje system til hver enkelt installasjon. Hvis solcellene skal plasseres på flatt tak, er SmartSolarBox et alternativ. Hvis installasjonen foregår på et skrå tak, vil ovati-solcelletakstein og skratak-med-takstein være et godt alternativ. Dersom taket ikke har bærekraft for ballast, vil limlosning være det riktig valget, da det ikke blir benyttet ballast i montasjesystemet. Det er vesentlig å velge riktig montasje system i forhold til hva slags installasjon som skal gjennomføres. 

Solceller gir deg mulighet for å lage din egen strøm til bolig eller næringsbygg. Den optimale plasseringen er taket på bolig og/eller bygningen. Hvis en velger å plassere solceller på fasade vil strømmen bli produsert høst/vinter. 100 m2 med solenergi gir fra 8– 12000 kWt I året. Dette avhenger av hvor I landet og hvor på taket du plasserer solcellene. Solcelle installasjonen gir deg en forutsigbar kostnad på strøm. I de fleste installasjoner på bolig vil strømkostnaden være ca 1,5 Nok pr kWt I løpet av 10-15 år, mens det vil være kortere tidshorisonter på næringsbygg – ca 6 til 10 år.

Utfordringen med solcelle installasjoner er å tilpasse monteringen til taket på bygningen. Her må en passe på at installasjonen kan stå upåvirket fra nordiske værforhold som vind/snø. 

Det er ulike løsninger for montering. Det kan deles inn I BIPV (Bygnings integrert løsning) og BAPV (utenpåliggende løsning.)

Eksempler på bolig med BIPV er solcelletakstein som er produsert på Skarpnes taksteinfabrikk, mens BAPV er konstruksjon som festes i takstol/lekter som monteres på skinner utenpå takstein.

BAPV på næringsbygg er ofte løsninger som legges løst oppå tak membranen, med ballast stein implementert I løsningen. Ett eksempel på dette er SmartSolarBox. Er ikke taket konstruert for høy ballast, kan vi feks lime panelene til tak membranen – dette gjelder kun papp tak (fra 0 til 45 graders vinkel).

På mindre næringsbygg med feks stål tak- vil det være enkelt å skru/nagle stål konstruksjonen på taket.

Når feste anordningen er montert festes solcelle panelet på konstruksjonen. Solcelle panelet bør ha minimum 35 mm ramme og gjerne ha laminert glass på over og underside. Dette for å styrke panelet mot høy snø/vindlast for å tilpasse det nordiske klimaet.

Hvert solcellepanel kobles sammen, deretter trekkes det kabler til inverteren, som omdanner DC strøm til AC strøm. Kabelen kan maksimalt ha 1500 DC volt. Uavhengig av størrelsen på anlegget. Det finnes invertere fra 2 KW til 250 KW. 

Den mest hensiktsmessige plasseringen er utendørs og med kortest mulig distanse til strømskap. Elektrikeren fører AC kabel fra inverter til strømskap og kobler til anlegget I strømskapet.

Strømmen som produseres fra solcelle panelene benyttes til eget behov, men det er også mulighet for å selge overskuddstrøm til ditt energi selskap. 

Alle invertere har en lenke som viser nåtid/akkumulert produksjon. Hvis en ønsker ytterligere informasjon fra solcelle anlegget kan en kjøpe egen monitorering som har ulike visningsfunksjoner.

Min side